Skip to main content

Het leven is te kort om geen verschil te maken – deel 2

Maak jij het verschil?

De vorige keer heb ik een blog geschreven over Michelle Obama. Deze keer wil ik het hebben over prinses Diana.

Diana heeft -na heel veel jaren- haar ‘gift’ uitgepakt en daarmee een groot verschil gemaakt in het leven van vele mensen! 

Prinses Diana

Prinses Diana voelde zich van kinds af aan vaak een buitenstaander. Vooral in haar huwelijk met prins Charles. Hoe ouder ze werd hoe duidelijker ze wist dat ze een positieve impact wilde hebben op mensen die zich net zo voelden als zij, een buitenstaander (daklozen, Aids-patiënten, de armen). 

Kleding

Als ze de voorpagina’s van de kranten haalt, is dat vaak vanwege haar kleding en niet vanwege de organisatie die ze bezoekt. Ze vindt haar werk belangrijker dan kleding, maar beseft dat ze altijd beoordeeld zal worden op haar uiterlijk. Dus leert ze van kleding te houden en krijgt ze er echt plezier in om kleding voor haar te laten werken. Met haar omvangrijke garderobe en haar looks, kon Diana perfect elk aspect van haar persoonlijkheid afwisselend op de voorgrond plaatsen: dan eens die van de gracieuze prinses met blauw bloed, dan weer eens die van avontuurlijke wereldreizigster.

Innerlijk vs. uiterlijk

Diana wist dat ze met kleur en kleding impact had en dat ze zo kon laten zien wie ze echt was! Hoe zit dat bij jou? Haar innerlijk (karakter) klopte met haar uitstraling. Met haar oprechte aandacht, vrijgevigheid en vriendelijkheid voor de kwetsbaren heeft ze het verschil gemaakt voor vele duizenden mensen! 

Zie Netflix: Diana “In her own words”

Heb jij het stuur zelf in handen?

Je verleden kun je niet veranderen, maar de toekomst wel! Niemand weet hoe zijn/haar toekomst gaat verlopen, maar wanneer je bewust het stuur in handen gaat nemen, kan er iets gaan veranderen en dat is soms best spannend. En toch, het levert je zoveel meer op dan je misschien denkt. Het meervoud van lef is leven. Just do it!

Foute keuzes

Ik kijk regelmatig terug naar de dingen die ik heb gedaan in mijn leven. En het is waar, van je fouten leer je het meest! Bijvoorbeeld mijn baan bij Abbott Logistics in Zwolle. Ik was customer service specialist en werd aangenomen na een zeer grondige intake (3 gesprekken). Ik dacht echt dat dit dé plek voor mij zou zijn. Het leek alle ingrediënten te hebben waar ik blij van werd met mijn HEAO-achtergrond (economie en talen). Dingen organiseren en regelen, veel internationale contacten, je eigen landen waar je verantwoordelijk voor was wat betreft de logistiek en last but not least, 180 jonge collega’s. En toch… Ik zat daar niet op mijn plek.

Werkgeluk

Herken je dat je soms denkt dat iets echt bij je past en dat het dan heel anders uitpakt? 

Uit de psychologie weten we dat er 3 voorwaarden zijn die zorgen voor meer werkgeluk:

  1. Zelf keuzes mogen maken. Iedereen heeft zijn/haar eigen behoefte aan autonomie, maar een bepaalde mate van ruimte en vrijheid is wel heel prettig! 
  2. Het gevoel hebben dat je goed bent in wat je doet. Doe jij wat bij je past? Of lek jij energie gedurende de dag en heb je daarna geen fut meer om nog maar iets te doen en ben je vaak chagrijnig? Dit zijn belangrijke signalen.  
  3. Een leuke band hebben met je collega’s. We willen allemaal ergens bij horen, echt gezien worden. Ook dit verschilt van persoon tot persoon, maar niemand kan zonder.

3 tips voor meer werkgeluk

  1. Geef je grenzen aan. Met een gezonde dosis zelfvertrouwen en assertiviteit wordt de werkvloer een stuk aangenamer. Jij kunt voor een groot deel bepalen hoe mensen jou moeten behandelen. En als je dit goed aanpakt word jij ook vaker goed behandeld op de werkvloer.
  2. Vraag een ander eens om hulp bij iets waar diegene erg goed in is. Zo laat je je waardering indirect merken en zal jouw collega die waardering op zijn/haar beurt ook sneller teruggeven.
  3. Solliciteer slimmer. Zit je vast in je carrière en weet je niet wat je wilt? Veel mensen blijven solliciteren op werk waar ze ongelukkig van worden, simpelweg omdat ze hier nu eenmaal voor gestudeerd hebben. Doe eens een beroepskeuzetest om uit te vinden welk werk écht bij je past. 

Gratis kleurgesprek

Diana werd van een buitenbeentje iemand die het verschil maakte voor veel (arme) mensen en zich echt verbonden voelde met hen en zelf ook voor verbinding zorgde. 

Zelf heb ik ontdekt dat ik van mijn hoofd naar mijn hart mocht gaan en mag vertrouwen ook mijn gevoel. Mensen helpen met hun identiteit en richting geven. Dat is mijn missie en daarin maak ik het verschil!

Wil jij ook vol zelfvertrouwen datgene doen wat echt bij jou past? Met als resultaat dat je meer gezien, gehoord en gewaardeerd wordt? 

Laat het mij weten en ik geef je 30 minuten van mijn tijd. We gaan dan aan de hand van 4 vragen kijken naar waar er voor jou kansen liggen en wat tot nu toe de rode draad is geweest in jouw leven. Ik denk graag met je mee.

Meld je nu aan voor een kleurgesprek! Het gaat je meer zelfinzicht geven, zodat je eindelijk die eerste stap gaat zichten richting jouw droom(baan)!

Graag tot horens!

Met warme groet, Grietje Jongsma

Lees ook deze blogs


The meaning of life is to find your GIFT. The purpose of life is to give it away”

– Pablo Picasso-.

De kracht van kleur en communicatie