Skip to main content

Als ik het leven over mocht doen…

Stel dat je je leven over mocht doen. Wat zou je dan anders doen? Deed je dan nog steeds wat je nu doet? Een vraag die mij mateloos interesseert. Het is niet te laat om patronen te doorbreken…

Nu

Even terug naar het nu. Hoe gaat het vandaag met je? Heb je misschien ‘last’ van een snel vollopende agenda? Ik wel en als ik niet oppas blijft er weinig ruimte over voor mezelf en mijn gezin. Het is supergaaf dat we elkaar weer mogen ontmoeten, verjaardagen kunnen vieren en naar ons werk kunnen gaan. Dat geeft mij erg veel energie. Van mensen ontmoeten en spreken word ik blij.

Valkuil

Toch is het ook mijn valkuil. Tijdens onze heerlijke zomervakantie heb ik de tijd genomen om na te denken over wat ik nu echt wil. Het ging niet meer. Ik hield te veel ballen in de lucht. Ergens past dit ook wel bij wie ik ben. Routine is voor mij ‘killing’. Het liefst pak ik elk nieuw project op vanuit een fris perspectief, maar dit kost natuurlijk ook tijd. En tijd is kostbaar. Zoals we weten… Ook privé vind ik het lastig om ‘nee’ te zeggen. Niet om het ‘nee’ zeggen zelf, maar omdat ik zoveel dingen leuk vind! Dus moest ik keuzes gaan maken. Waar wil ik mij echt op richten? Waar word ik blij van en vooral, wat geeft mij (en ook mijn gezin) energie?

Vrij

Gek genoeg was mijn eerste keus om meer in mijzelf te investeren. Ik heb besloten om de woensdag in te plannen als mijn VRIJE dag. Heerlijk. Dit geeft zo’n goed gevoel. Zelfs mijn manier van boodschappen doen (meestal even snel, snel) werd er anders door. Ik was relaxter en voelde mijzelf minder gejaagd. Een ‘toevallig’ kort gesprekje in de AH met een 89-jarige man gaf mij, maar ook hem, zichtbaar energie. Hier heb ik anders nooit tijd voor, dacht ik verbaasd. Maar wat is dit leuk.

Oude patronen doorbreken

Wanneer je het nieuws volgt, weet je dat veel mensen de wens hebben om iets aan hun leven of aan hun werk te veranderen. Sommigen slagen daar ook in. Maar om het ook vol te houden… Dat valt vaak tegen en daardoor wordt het gewenste doel niet gehaald. Waar ligt dat aan? Hebben deze mensen een gebrek aan doorzettingsvermogen of wilskracht? Was hun doel niet ‘smart’ genoeg? Of was het iets anders?

Uit ervaring weet ik dat het super lastig is om oude patronen te doorbreken. En toch kan het.

Drie stappen die helpen om oude patronen te doorbreken:

 1. Ontdek jouw diepste drijfveren
 2. Vertaal die drijfveer (drijfveren) naar actie
 3. Heb aandacht voor wat jou in balans houdt

1. Drijfveren

Je drijfveren zeggen iets over jouw motivatie, houding, voorkeur en waarden. Wat beweegt jou om iets te doen of bepaalde keuzes te maken? Wat zorgt ervoor dat jij echt in beweging komt? Ze liggen op onbewust niveau. En je herkent ze aan het feit dat je ineens héél veel energie voelt of juist weerstand ervaart.

Wat drijft jou in het leven?

Misschien is dit een vraag waar je niet zo vaak bij stil staat. Ergens vreemd, omdat het toch wel een hele belangrijke vraag is. Wat wil jij met je leven doen?

De laatste jaren ben ik hier steeds meer mee bezig. Hoe wil ik leven en een positief verschil maken? Ik ben ervan overtuigd dat het leven ons niet overkomt en dat mijn, maar ook jouw leven, een reden heeft. Wat maakt jou uniek? We hebben zelf het stuur in handen en zijn dus vrij om te kiezen. Welke keuzes maak jij? De dingen die ik doe, doe ik vooral vanuit mijn belangrijkste drijfveer: ‘identiteit en duidelijkheid’. Met als motto: Laat zien wie je bent en wat je wilt. Je bent geliefd! Persoonlijk word ik erg blij van mensen die bevlogen zijn voor wat ze doen. Ze stralen iets bijzonders uit. Daarnaast hecht ik veel waarde aan liefde en plezier. Ik doe de dingen vanuit liefde voor andere mensen en wil graag plezier en positiviteit brengen (en ook ontvangen).

2. Drijfveer vertalen naar actie

Vorige week ging ik uit eten met een goede vriendin. We kennen elkaar al meer dan 20 jaar en zijn allebei ZZP’er. We kregen het over wat ons drijft in ons werk en merkten op dat nu we ‘iets’ ouder aan het worden zijn (bijna 50!) heel veel dingen veel natuurlijker gaan. We zijn ons bewust geworden van onze drijfveren en onze talenten en doen hier ook iets mee! We staan steviger in onze schoenen en maken we ons minder druk om anderen. Daarbij was een belangrijke les om meer te vertrouwen op ons gevoel! Met vallen en opstaan. Zij op haar eigen manier en ik op mijn manier. Hoe gaaf is dat?

Vraag

Hoe wil jij terugkijken op je leven wanneer je 70-80 bent?

3. Aandacht voor de balans

Om succesvol te zijn in wat jou drijft is het belangrijk om naast jouw grootste drijfveer ook te weten wat jou in balans houdt. Is het niet logisch dat wanneer je ergens in uitblinkt je hier gemakkelijk in ‘doordraait’, juist omdat het je zo gemakkelijk afgaat? Ik spreek regelmatig mensen die hierin vastgelopen zijn. Voor mij is mijn sleutel tot succes geweest dat ik veel meer mocht gaan vertrouwen op mijn gevoel. Mijn hoofd zei vaak dat het ‘nog niet goed genoeg’ was… Maar nu ik weet wat ik waard ben én waar ik voor sta, heb ik veel minder last van deze ‘stemmetjes’ in mijn hoofd.  

Het bijzondere verhaal van Bronnie Ware

Na een aantal jaar zoeken naar een baan die haar écht voldoening gaf, accepteerde Bronnie Ware, zonder de juiste diploma’s of ervaring, een baan in de palliatieve zorg. Al snel bleek ze haar ware roeping gevonden te hebben. In de jaren dat ze stervenden begeleidde, veranderde haar leven compleet door alle inzichten en lessen die ze van hen leerde.

Op internet schreef ze een blog over de openhartige uitlatingen van mensen in de laatste fase van hun leven: waar hebben ze spijt van, wat zouden ze nu anders aanpakken? Binnen een jaar was haar weblog meer dan drie miljoen keer bezocht, en besloot ze haar ervaringen te verwerken in een boek. In prachtige, onvergetelijke hoofdstukken beschrijft Bronnie Ware de ongelooflijke visionaire helderheid van deze mensen aan het einde van hun levens, en hoe wij van hún wijsheid kunnen leren.

5 terugkerende onderwerpen:

 1. Niet genoeg je eigen pad gekozen.
 2. Te hard gewerkt en daardoor te weinig tijd besteed aan geliefden.
 3. Te weinig je gevoelens geuit.
 4. Vriendschappen laten verwateren.
 5. Te weinig genoten van wat jou gelukkig maakt.

Leestip: “Als ik het leven over mocht doen”

Tijd en Aandacht voor jou – Herfstaanbieding

Herken je een (of meer) van bovenstaande 5 punten? Ga dan samen met mij op ontdekkingsreis om te kijken hoe jij meer voldoening uit je leven kan halen. Meer zelfkennis op gedetailleerd niveau levert meer werkplezier, verbinding en zelfs een betere gezondheid op.  Heb jij jouw ‘gift’ al volledig uitgepakt?

Maak van je verlangen werkelijkheid!

Wil jij meer helderheid over:

 1. Jouw rode draad, waar kom ik vandaan?
 2. Jouw verlangen, wat is je gedroomde toekomst?
 3. Wie je bent en wat je kan?
 4. Wat je daar concreet mee gaat doen?
 5. Wie jou daarbij kan helpen?

Naast loopbaancoach ben ik ook trainer en help ik teams die werkzaam zijn in de zorg met onder andere het thema ‘zelfsturing’. Zie voor meer informatie en ervaringen van anderen mijn website www.kleurbkennen.nl

Neem nu contact met mij op voor meer informatie over loopbaancoaching of teambuilding. Ik loop graag een stukje met je mee op jouw/jullie reis.

Laten we eerst kennismaken. Een goede klik bepaalt al 40% van het succes.

Met warme groet,

Grietje Jongsma

06 1437 1765

Lees ook deze blogs


The meaning of life is to find your GIFT. The purpose of life is to give it away”

– Pablo Picasso-.

De kracht van kleur en communicatie