Skip to main content

Geniet met volle teugen!

Verbinding

Wat heb je het meest gemist in de corona tijd? Ik denk dat ik wel kan stellen dat dat de verbinding is geweest. Ons verbonden weten met anderen. Persoonlijk heb ik dat heel erg gemist. ik leef op van het hebben van contacten, hoewel het soms ook fijn was dat de agenda wat minder vol stond met allerlei activiteiten.

Mijn werkweek ziet er volledig anders uit dan 2 jaar geleden…

De agenda is goed gevuld. Ik mag weer volop teams inspireren met de taal van kleur! Iets waar ik heel erg blij van word en dankbaar voor ben. De aanvragen komen uit het hele land en zelfs uit België. Mensen hebben -meer dan ooit- behoefte aan onderlinge verbinding. Elkaar leren kennen op een luchtig en tegelijk dieper niveau. Elkaar horen, zien en versterken. Met de psychologie van kleur en een open mindset kan ik ze daarbij helpen en motiveren.

7 jaar

Dit jaar – 30 mei 2023- vier ik alweer de 7e verjaardag van mijn bedrijf ‘Kleur Bkennen’! Bijzonder om te beseffen hoe ik ben gestart en waar ik nu mag staan. Mijn reis is totaal anders gelopen dan ik het had bedacht en toch is het goed zo. Meer dan goed! Ik geloof echt dat je, door alle keuzes, inclusief de verkeerde, je uiteindelijk tot je roeping komt. Zo voelt het nu voor mij. En daarom ben ik zo dankbaar. Ik zit op m’n plek.

Hoe het allemaal begon…

Teambuilding was helemaal niet iets waar ik mij vroeger mee bezig hield. Als je mij vroeger had gevraagd; “Wat wil je later worden?” Dan was trainer het laatste beroep geweest wat ik je had genoemd.

Teambuilding 2.0

Hoe kan het dan dat het bloed toch kruipt waar het niet gaan kan? En dat ik inmiddels een goedlopend bedrijf heb staan wat echt het verschil mag maken op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en teambuilding?

Geheim – pastelkleurtjes

Dit geheim heb ik een aantal jaren geleden bij ‘toeval’ ontdekt. Via persoonlijkekracht kwam ik in contact met de psychologie van kleur. Mijn eigen kleuren kreeg ik onder ogen naar aanleiding van een persoonlijkheidstest gebaseerd op de positieve psychologie en meer. Wow, wat een lichte pastelkleurtjes kwamen daaruit. Was dat mijn blauwdruk? Totaal geen diepe aarde tinten. Dat waren anders wel de kleuren waar ik me heel vertrouwd en veilig bij voelde. Wat gek! Ik werd ook vaak gezien als een ‘herfsttype’ met mijn bruine ogen en middelblonde haar. Pastel kleuren met als Persoonlijke Krachtkleur Crème? De zonnige adviseur? De bijbehorende kwaliteiten waren: zuiver, ordelijk, opgewekt en zacht. Daar kan ik mij wel in herkennen. Hoewel ik niet altijd even ordelijk ben, houd ik absoluut niet van chaos. De lichte kleuren bleken bij het element lucht te horen! Iemand die graag anderen inspireert en in beweging brengt en een helicopterview heeft. Tsja, ik krijg vaak alles wel mee van mijn omgeving en heb een hekel aan hele passieve mensen. Ook ben ik graag aan het dromen en loop ik over van de ideeën.

Drijfveer

Mijn bijbehorende drijfveer was (en is) identiteit en duidelijkheid. Wie ben je en wat doe je? Dat is wel iets wat ik mijn leven lang al interessant heb gevonden bij anderen, maar ook bij mezelf. Je werk lijkt soms toch wel heel erg je identiteit te bepalen. Wie ben je als je niet (meer) werkt? Doe je er dan ook nog toe? Bij mij gaat het er vooral om wie je bent! Hoe maak jij het verschil?

Strijd

Het beschrijven van mijn hele persoonlijke reis gaat hier te ver, maar wat ik wel bijzonder vind is dat ik sinds ik weet wat mijn belangrijkste drijfveer inclusief de bijbehorende sleutel tot succes is meer de ruimte geef in mijn leven, mijn carrière een enorme boost heeft gemaakt. Niet meteen… Er moesten eerst een aantal persoonlijke hobbels genomen worden! Want tsja, wie ben ik om anderen te vertellen waar hun grootste kracht ligt? En hoe ze dit meer vorm kunnen geven voor een leven met meer zingeving/voldoening? Het was best een strijd, maar het was het zo ongelooflijk waard!

De verhalen achteraf…

Ik sta nu vol passie en overtuigd mijn verhaal te vertellen tijdens workshops en ik kom door het hele land. Mijn schroom om op het podium te staan is weg. Mijn passie is vele malen groter dan mijn angst. Wat ik nu het allerleukste vind zijn de verhalen achteraf…

Zoals afgelopen week van een klant die vertelde dat zij en haar collega’s van een Jenaplanschool sinds de workshop, op een andere manier contact hebben met de ouders op het schoolplein. Ze hadden meer begrip gekregen voor andere communicatiestijlen en dat hielp bij het voeren van gesprekken.

Of de deelnemer van een workshop die mij vertelt dat ze nu eindelijk met tennisles is begonnen en dat ze zich er zo fijn bij voelt. (Er stond in het rapport, ga iets nieuws doen voor jezelf ).

Ook mijn contactpersoon bij jeugdzorg belde mij na een halfjaar weer op om te vertellen dat de samenwerking was verbeterd nu ze in een andere samenstelling vergaderen op basis van de aanwezige kleuren en drijfveren van het team.

Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar wat is dit gaaf!

De moraal van het verhaal, doe wat bij JOU past en dan komt alles goed. Stop met vergelijken. Weet dat je niet overal goed in hoeft te zijn. De taal van kleur helpt je te ontdekken wie jou versterkt en andersom. Alleen kom je ver, samen kom je verder.

“The meaning of life is to find your gift. The purpose of life is to give it away”.

Pablo Picasso

Ik ben een blij en dankbaar mens!

Met warme groet,

Grietje Jongsma

Interesse in teambuilding 2.0?

Lees ook deze blogs


The meaning of life is to find your GIFT. The purpose of life is to give it away”

– Pablo Picasso-.

De kracht van kleur en communicatie